Lief en leed

Werkplezier

Medezeggenschap
Voor medewerkers is zowel bij wet als in de cao inspraak geregeld over zaken die het personeelsbeleid aangaan. In de cao staat voor onze sector specifiek de bureau-intermediair omschreven. 
Een bureau-intermediair is een werknemer die als contactpersoon voor collega’s en werkgever kan optreden. Twee downloads over medezeggenschap:

Werk-privé balans
Thuiswerken kan helpen de werk-privé balans te verbeteren. Gebruik de model thuiswerkovereenkomst om het gesprek over thuiswerken te voeren en de afspraken goed vast te leggen (aanvullend op de arbeidsovereenkomst):

Veilig werken
Dat gaat enerzijds over fysiek veilig werken, daar is aandacht voor in de RI&E Architecten (aan de inventarisatie kant) en de Arbocatalogus Architecten (oplossingen en tips).
In deze instrumenten vind je de (door SZW getoetste en goedgekeurde) thema’s beeldschermwerk en werkdruk.

Anderzijds is er steeds meer besef dat sociaal veilig werken een must is om te kunnen presteren. SFA stelde hiervoor een gedragscode op: 

Eerder stelde SFA al eens specifieke handreikingen voor medewerkers en leidinggevenden op: 

De handreikingen voor leidinggevenden (binnenkort volgt update):

Ten slotte: weet dat als er behoefte is aan een externe vertrouwenspersoon er door SFA een abonnementsvorm is geregeld. 

Bureau tools

Handige tools voor HR-beleid op bureau-niveau zijn:

Gesprekscyclus en ontwikkeling

Formulieren gesprekscyclus: 

Elkaar steunen bij het maken en navolgen van ontwikkelafspraken: 

Werving & selectie, onboarding

Fase 1: werving en selectie

Fase 2: onboarding

Modelcontracten

SFA biedt modelcontracten (voorbeeldcontracten) voor verschillende doelgroepen en verschillende momenten of doelen. In de modelcontracten staan de artikelen die volgens de cao verplicht zijn of gebruikelijk zijn. In de Word-documenten zie je met rood aangegeven welke velden je zelf moet invullen, toelichtingen zijn in blauw aangegeven. Heb je vragen over de toepassing, neem dan contact op met SFA (het beste door het invullen van het contactformulier). 

Werknemers:

Modelcontract voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) en onbepaalde tijd (vast contract)

Werknemers die studeren aan de Academie van Bouwkunst: langer tijdelijk contract mogelijk
Na afloop van de wettelijke duur voor tijdelijke contracten (maximaal 3 in maximaal 3 jaar) is het op grond van cao-artikel 15 buitenwerkingstelling ketenbepaling mogelijk om aanvullend 2x een extra tijdelijk contract van 1 jaar af te sluiten. In dat geval moeten werkgever en werknemer onderstaande modelcontract gebruiken:

Uitleen van werknemer aan ander architectenbureau
Een bureau dat tijdelijk een werknemer extra nodig heeft kan afspraken maken met een architectenbureau dat tijdelijk geen werk heeft voor een werknemer. Uiteraard in overleg met de werknemer, de cao blijft van toepassing. 

Werknemer – projectovereenkomst 
Een andere mogelijke vorm om werkafspraken vast te leggen met iemand als werknemer, anders dan in een tijdelijk en vast contract, is in een projectovereenkomst. Alle bepalingen uit de cao zijn daarbij van toepassing.

Werknemer – oproepovereenkomst
Een oproepovereenkomst is een arbeidsovereenkomst waarbij het aantal te werken uren flexibel is. Omdat het een arbeidsovereenkomst is, zijn de algemene bepalingen uit de wet en cao die op de arbeidsovereenkomst betrekking hebben, ook op de oproepovereenkomst van toepassing. Daarnaast geldt, dat deze aan specifieke bepalingen moet voldoen. De oproepovereenkomst kent twee verschijningsvormen; de nulurenovereenkomst en de min-max overeenkomst.
Toelichting en modelovereenkomsten oproep:  

Opdrachtnemers/zzp’ers
Je kunt twee door SFA opgestelde contracten als voorbeeld gebruiken voor het samen werken met een zzp’er (ook wel ‘opdrachtnemer’ genoemd).  Bij vragen of twijfel neem contact op. 

  1. modelovereenkomst geen gezagsverhouding, bij algemene opdracht
    De opdrachtgever en opdrachtnemer (zzp’er) kunnen deze overeenkomst als leidraad gebruiken om een contract af te sluiten. De opdrachtgever hoeft geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang er volgens de overeenkomst gewerkt wordt.
    NB: Onderstaande modelovereenkomst is door de Belastingdienst in 2016 beoordeeld en voor vijf jaar goedgekeurd onder nr. 9061621517. De modelovereenkomst is voorzien van markering van verplichte tekstdelen en een uitgebreide toelichting door de Belastingdienst.
    De geldigheid van deze modelovereenkomst is inmiddels verlopen. De Belastingdienst is van mening dat modelovereenkomsten schijnzelfstandigheid niet uitsluiten en beoordeelt daarom ook geen (nieuwe) modelovereenkomsten meer.
    De beoordeling van een arbeidsrelatie is afhankelijk van hoe in de praktijk wordt gewerkt niet van hoe afspraken op papier worden gezet. SFA blijft dit document aanbieden als leidraad voor de overeenkomst met de zzp’er. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst nadrukkelijker gaan handhaven op schijnzelfstandigheid van een zzp’er. 
    -Algemene modelovereenkomst geen werkgeversgezag (Word)
    -Algemene modelovereenkomst geen werkgeversgezag (Word)_eng-GB
    -Korte handleiding SFA
  2. model projectovereenkomst
    Gebruik deze vorm als er uitsluitend voor de duur van een specifiek omschreven project tussen architectenbureau en opdrachtnemer/zzp’er wordt samengewerkt. 
    -Model projectovereenkomst opdrachtnemer 

Stagiaires
Van een rechtsgeldige stage is alleen sprake bij studenten, met een overeenkomst met een onderwijsinstelling (tripartite overeenkomst). De stagevergoeding is vastgesteld in de stageregeling in de cao (vergoedingen voor voltijd stage ofwel 40 uur per week, anders naar rato). Het volgen van de beroepservaringsperiode geldt niet als stage.