Wettelijke wijzigingen
Vaak is per 1 juli sprake van invoering van wettelijke wijzigingen, dit jaar gaan niet in juli maar in augustus één of twee relevante wettelijke wijzigingen in. SFA zal in een volgende nieuwsbrief de twee wettelijke wijzigingen uitgebreider toelichten.
- Een eerste, mogelijke wettelijke wijziging betreft Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
De Eerste Kamer moet nog een besluit nemen over het wetsvoorstel. Wordt dit voorstel aangenomen dan gaat de wet waarschijnlijk per 1 augustus 2022 in.
- Een reeds door zowel Tweede als Eerste Kamer aangenomen wet is de Wet betaald ouderschapsverlof. Deze wet gaat per 2 augustus 2022 in, met o.a. de introductie van negen weken betaald ouderschapsverlof. Wil je hier nu al meer over lezen? Een toelichting is al gepubliceerd op de website van de rijksoverheid.
Mogelijk in de toekomst
Het kabinet voert voorlopig geen wettelijk rouwverlof in. Minister Van Gennip van SZW heeft de Kamer laten weten de mogelijkheden van rouwverlof na de zomer te inventariseren. Daarbij zal ook worden nagedacht over een vereenvoudiging van het verlofstelsel en de mogelijke invoering van een ‘breed maatschappelijk verlof’, zoals de Sociaal Economische Raad heeft geadviseerd.
Niet van toepassing
Omdat het door cao-partijen afgesproken laagste loon boven het wettelijk minimumloon ligt -ook na de halfjaarlijkse verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande- is de wijziging van de Wet Minimumloon niet relevant.
|