Stage volgens de cao
De cao voor architectenbureaus biedt de mogelijkheid van een stage; lees artikel 17 en de uitwerking in bijlage 6 van de cao. De stagiair moet als student ingeschreven staan bij een erkend opleidingsinstituut; een stagiair is namelijk iemand die als onderdeel van zijn opleiding ervaring komt opdoen op de werkvloer, op basis van een overeenkomst tussen opleiding, stagiair en architectenbureau.
SFA krijgt af en toe vragen of er een stage-overeenkomst kan worden afgesloten buiten een opleidingsinstituut om.
Deze vragen kunnen afkomstig zijn van werknemers die heel graag bij een bepaald bureau werkervaring willen opdoen, bijvoorbeeld omdat het goed op hun CV staat. Of de vraag wordt gesteld door een werkgever die iemand wel een aantal uren kan gebruiken maar niet als een volledige arbeidskracht wil laten meedraaien. Andere vragen zijn: hoe staat het met een persoon die tijdelijk met de studie gestopt is en tussen bachelor en master wil werken? Of mag een buitenlandse afgestudeerde architect hier als stagiair ervaring opdoen?
Er is in al deze gevallen geen sprake van stage in de zin van de cao.
Ook de wet is streng als het gaat om stages
Ook een werkgever die niet onder onze cao valt, kan niet zo maar een stage afspreken. De wet bepaalt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst als iemand gedurende drie maanden, wekelijks (of in ieder geval minimaal 20 uur per maand) arbeid tegen loon verricht, tenzij wordt aangetoond dat er bijvoorbeeld van een stage sprake is. Het maakt voor de rechter daarbij niet uit wat werkgever en werknemer op papier zetten; ook als ze de overeenkomst een stage-overeenkomst noemen, kan de rechter op basis van alle omstandigheden van het geval bepalen dat het in de praktijk om een arbeidsovereenkomst gaat.
Risico werkgever
Dat betekent dat de werkgever die denkt een persoon als stagiair een kans te bieden, erg bedrogen kan uitkomen. Als hij/zij zich alsnog tot de rechter of de Nederlandse Arbeidsinspectie zou wenden en de rechter of inspectie geeft hem/haar gelijk dat er in feite sprake was van een arbeidsovereenkomst? Dan moet de werkgever niet alleen alsnog het verschuldigde achterstallige salaris betalen, maar komt hier bovendien nog wettelijke rente en wettelijke verhoging bovenop. In de (rechts)praktijk komt het herhaaldelijk voor dat werkgevers op die manier met een grote claim worden geconfronteerd.
Een ander risico bij een oneigenlijke stage is dat het aantal toegestane tijdelijke contracten is overschreden en er mogelijk onbedoeld sprake is van een vast contract.
|