Werknemersreis 4: ontwikkeling

De cao stimuleert continue ontwikkelen, hoe dat gedaan wordt lees je hieronder. Ontwikkelen blijft belangrijk, gedurende je hele loopbaan.

Waar gaat het om in deze fase? 
Ontwikkelen, in beweging blijven kan op zo veel manieren. Informeel tijdens projecten, formeel tijdens trainingen of cursussen. De cao schrijft voor dat je minimaal 1 keer per jaar om de tafel gaat om functioneren en ontwikkelen te bespreken.
In onze sector is een ontwikkelen een voorwaarde om je werk te kunnen blijven uitvoeren. Waar moet je aan denken? 

  • Een leven lang leren:
    Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën, ontwerpsoftware en bouwmaterialen. Overweeg het volgen van cursussen of het behalen van aanvullende certificeringen om je vaardigheden bij te werken. 

  • Soft skills ontwikkelen: 
    Werk aan je communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Ontwikkel leiderschapskwaliteiten, want architecten moeten vaak projectteams leiden.

  • Functiegericht en loopbaangericht ontwikkelen: 
    De cao maakt onderscheid tussen ontwikkeling die gericht is op de huidige functie en ontwikkeling gericht op de loopbaan. Bij 100% functiegerichte opleiding is er sprake van 100% vergoeding van kosten en tijd. Loopbaangerichte ontwikkeling is ontwikkeling gericht op de loopbaan of toekomst van de werknemer, dit kan ook een toekomst zijn buiten het bureau of zelfs de architectuur. Omdat cao-partijen ontwikkeling heel belangrijk vinden, is afgesproken dat ook bij 100% loopbaangerichte ontwikkeling werkgevers minimaal 25% bijdragen.

  • Gesprekscyclus: 
    In een ideale situatie zijn er meerdere momenten in het jaar waarin werkgever en werknemer praten over functioneren en ontwikkeling. Dan kun je denken aan een startgesprek in het begin van het jaar, tussentijds een voortgangsgesprek en eind van het jaar een beoordelingsgesprek. 

  • Competenties:
    Ontwikkelen in je functie gebeurt vaak in relatie tot de functieomschrijving. Een andere (aanvullende) manier om het gesprek over ontwikkelen te voeren is op basis van competenties. Competenties kunnen helpen bij het nadenken over, maken van afspraken over de persoonlijke ontwikkeling in je huidige werk. Of in de mogelijkheden om door te groeien naar een nieuwe functie, met eventueel andere benodigde competenties. 
  • Ontwikkeluren: eigen budget van de werknemer 
    Dit is nog niet bij iedereen bekend: een werknemer die 40 uur per week werkt heeft jaarlijks de beschikking over 35 ontwikkeluren (bij parttime: naar rato). Deze ontwikkeluren kan een werknemer inzetten als eigen bijdrage aan loopbaangerichte ontwikkeling, aanvullend op de bijdrage van de werkgever. Een voorbeeld ter verduidelijking: kun je de ontwikkeluren gebruiken voor een yoga-opleiding? Volg je deze opleiding om zelf beter te worden in yoga? Dan valt dit niet onder loopbaangerichte ontwikkeling en kan je hiervoor je ontwikkeluren niet gebruiken. Ambieer je een carrière als yogadocent? Dan mag je je ontwikkeluren gebruiken.

  • Cao a la carte
    De cao à la carte biedt werknemers jaarlijks de mogelijkheid om een deel van het brutosalaris of andere bronnen voor bepaalde doelen in te zetten. Dat kan ook een opleiding zijn waarvoor een werknemer (deels) zelf de kosten betaalt.

Waar vind je hierover informatie?

Voor handige downloads ga naar: