Programma

09.30 uur: inloop en registratie op de begane grond, vervolgens welkom op de 2e verdieping.

PLENAIRE OCHTEND – THEATERZAAL

10.00 uur: welkom door Marianne Berenschot, directeur SFA
10.05 uur: korte inleiding renovatie pand Neude 11, Frederik Vermeesch, architect-partner Rijnboutt
10.15 uur: lezing door Elke Geraets, inspirerend spreker over mentale veerkracht

Lezing: Activeer het volledige mentale kapitaal van je organisatie

Elke Geraerts, oprichter van Better Minds at work,  ontmaskert de mythe van time management en doorprikt onze eeuwige zoektocht naar een betere work-life balance. Deze interactieve lezing is niet alleen het perfecte antigif tegen burn-out, maar maakt duidelijk dat investeren in veerkracht leidt tot meer productiviteit en geluk. Sta met meer lef aan het roer van je eigen leven en maak voor je brein succesvolle keuzes.


Elke Geraerts, dr. in de psychologie, auteur van bestseller “Mentaal kapitaal” en het vervolg “Het nieuwe mentaal”

11.00 uur: koffiepauze
11.15 uur: plenair vervolg met paneldiscussie onder leiding van Joris Mencke. Joris zal op luchtige wijze de paneldiscussie leiden en daarbij ook het publiek betrekken.

Paneldiscussie: werkdruk in de architectuur

De twee grootste risicofactoren voor de gezondheid van werkenden in de branche zijn beeldschermwerk en vooral werkdruk. Architecten (werkgevers/werknemers), zzp’ers, studenten gaan in gesprek over werkdruk aan de hand van stellingen en “duivelse dilemma’s”. Geen ‘naming of shaming’ maar een veilige verkenning van werkdruk bij alle groepen en de factoren die van invloed zijn. Als publiek stem je mee!

Joris Mencke, tegenwoordig keynote spreker maar als iemand van mentale veerkracht kan spreken is hij het: geflopte tennisser, meester in de rechten, leidinggevende, consultant, wereldfietser, comedian. 


Het panel zal bestaan uit een brede vertegenwoordiging van de hele architectenbranche. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft bevestigd dat hij aan de paneldiscussie zal deelnemen. 

12.30 uur: lunch (vegetarisch, ook vegan en glutenvrije opties), gelegenheid standjes op de markt te bezoeken.

WORKSHOPS IN DE MIDDAG

In de middag kun je aan twee workshops op het gebied van fysieke, mentale maar ook digitale fitheid deelnemen.
13.15 uur: Eerste ronde workshops, je kunt uit de volgende 5 workshops kiezen: 
-Workshop 1: Hoe zit jij als professional in je vel? (body én mind)
-Workshop 2: Stressvrij werken met tijdsurfen
-Workshop 3: Sociale veiligheid, een must om te kunnen presteren
-Workshop 4: Verbeter je digitale fitheid
-Workshop 5: Pak de regie op DI! 

Workshop 1: Hoe zit jij als professional in je vel? (body én mind)

Ren jij steeds van deadline naar deadline, vervaagt de grens tussen werk en privé, kom je moeilijk tot rust? Je wilt meer grip en beter presteren. 
Daniel Zavrel leert je vaardigheden voor mentale balans en topprestaties.  Door de geavanceerde Being in balance quickscan ervaar je -in body en mind- waar je in balans bent en waar mogelijk niet. De Being in Balance quantumtechnologie berekent bovendien een persoonlijk voedingsadvies volledig op maat. 


Daniel Zavrel, van origine bedrijfseconoom, droeg met Being in balance bij aan het behalen van het landskampioenschap van PSV


Workshop 2: Stressvrij werken met tijdsurfen

Een alternatieve methode voor tijdmanagement, geïnspireerd door zenboeddhisme. We lijken het steeds drukker te krijgen en onze taken sneller te moeten vervullen. In deze workshop laat Paul Loomans zien hoe je met zeven aanwijzingen stressvrij kunt werken. Door te werken vanuit rust ervaar je meer voldoening en plezier. Je voelt je fitter, bent creatiever en er komt ook meer uit je handen!


Paul Loomans, zenmonnik, trainer en auteur  


Workshop 3: Sociale veiligheid, een must om te kunnen presteren

Een werkgever heeft op grond van de Arbowet zorgplicht voor een veilig werkklimaat. Dorianne Broekman licht diverse maatregelen toe om sociale veiligheid binnen een bedrijf te bevorderen. Wat kan een werkgever doen? Welke bijdrage kunnen medewerkers leveren?
Ook komt aan bod: wat is een RI&E? Hoe stel je een gedragscode op en wat staat er in? Is een vertrouwenspersoon verplicht? 


Dorianne Broekman, externe vertrouwenspersoon en arbeidsrecht advocaat


Workshop 4: Verbeter je digitale fitheid

Werkenden in de architectenbranche moeten steeds bijblijven in technologie en programmatuur, dus digitaal fit blijven.
Hoe kan ik beter omgaan met email? Hoe kan ik tijd en energie besparen in mijn werk? Aan de hand van de vijf pijlers van Digitale Fitheid kijken we naar het “laaghangende fruit” als het gaat om beter omgaan met je digitale tools d.m.v. inspiratie, praktische kennis, tips, tricks.


Maarten van den Berg, Digitale fitheid trainer


Workshop 5: Pak de regie op DI! 

Duurzame inzetbaarheid, preventie, verzuim… Begrippen en thema’s waar iedere werkgever mee te maken heeft. Maar hoe houd je de regie op deze thema’s? Verzuim kost een werkgever veel geld, is voor een werknemer naar, voor een zzp’er betekent het geen of minder inkomsten. 
Vanuit het model van het Huis van Werkvermogen ga je met Leo Wijnsma tijdens de workshop een praktische vertaling maken in de stappen die je als organisatie kunt zetten. 


Leo Wijnsma, directeur TIGRA (dienstverlener arbeid en gezondheid)

14.00 uur: einde 1e workshop
14.15 uur: tweede ronde workshops, je kunt dan uit de volgende 5 workshops kiezen: 
-Workshop 6: De kracht van ademhaling
-Workshop 7: Regietheater, leer gesprekstechnieken
-Workshop 8: Versterken van de positie van de architect
-Workshop 9: Employee journey en talentmanagement
-Workshop 10: Bouw jouw werkgeluk > niet meer mogelijk

Workshop 6: De kracht van ademhaling

Wetenschappelijk feit, ondersteund door een toenemend aantal bewijzen: de ademhaling is een zeer effectief instrument voor emotionele zelfregulatie, vermindering van stress, zelfs het ervaren van meer geluk. 
Ademen, we doen het altijd en overal. Maar ben jij je er ook bewust van? Bewust ademhalen zorgt dat je meer in het hier en nu kan zijn. Je zenuwstelsel kalmeren en je meer relaxed kan voelen. In deze workshop maak je kennis met de kracht van de ademhaling.


Merel Burger, adem- & veerkrachtcoach

Workshop 7: Regietheater, leer gesprekstechnieken

Regietheater is een methode waarbij trainer Xavier en twee acteurs gesprekken tussen werkgever en werknemer op het podium tot leven laten komen. Op spannende momenten wordt gepauzeerd, wat denk jij dat er daarna gebeurt? Deze interactieve aanpak biedt zowel werkgever als werknemer de unieke kans om gesprekstechnieken te leren die je in de werksituatie kunt toepassen.


Xavier Pocorni, trainer bij organisatie Daarom met als specialiteit radicaal openhartig communiceren

Workshop 8: Versterken van de positie van de architect

Een workshop op meer strategisch niveau. Het vak van architect is kennisintensief, scholing is van groot belang en daarom een belangrijk onderdeel in de cao. Ook is de cao de basis voor een gelijk speelveld tussen architectenbureaus en faire honoraria. Een fair honorarium is noodzakelijk voor het economische voortbestaan én voor het kunnen groeien en bloeien van -alle werkenden in- een bureau. Jan Peter Wingender geeft een kritische reflectie en nodigt je uit om mee te denken wat architecten zelf kunnen doen.

Jan Peter Wingender, architect/partner Office Winhov, spreker en schrijver over architectuur


Workshop 9: Employee journey en talentmanagement

Een employee journey is letterlijk de werknemersreis, van eerste kennismaking tot het moment dat deze de organisatie verlaat. Hoe kan het talent van werknemers tijdens deze werknemersreis -die kort of lang kan duren- zo goed mogelijk tot ontwikkeling komen? Johan gaat met jou in op de verschillende fasen en laat het verband zien tussen de werknemersreis, betrokkenheid, bevlogenheid en werkgeluk. Ook gaat hij dieper in op digitalisatie van de employee journey, wat zijn de do’s en dont’s?


Johan Bertens, directeur My Talentboard


Workshop 10: Bouw jouw werkgeluk
> vervallen

Tijdens deze zeer interactieve workshop ga je met behulp van blokjes bouwen aan werkgeluk. Je krijgt inzicht in de belangrijkste obstakels en succesfactoren van werkgeluk en daarnaast ervaar je een flinke dosis FUN! Het geleerde tijdens deze workshop is iets wat niet alleen de volgende dag maar ook het volgende jaar nog beklijft. 
Dit “serieuze spel” is een bewezen methode voor het bevorderen van creatief denken. 


Severin Ince, Health & Human Capital consultant bij AON

 

15.00 uur: einde workshop 2, naar NODA

Plenaire afsluiting en napraten

15:15 uur: plenaire afsluiting, gevolgd door informeel napraten en netwerken