Test je werkdruk
Wil je weten of je werkdruk zo hoog is dat je er stress van krijgt en het een risico voor je gezondheid vormt? Er zijn meerdere testen beschikbaar. Ook leerzaam en leuk voor wie nog geen werkdruk of stress-signalen heeft of zijn eigen signalen nog niet kent. De testen geven direct een spiegel voor je eigen situatie. Ook bieden ze vaak tips over wat je aan je werkdruk kunt doen.
Voor wie
Voor iedereen die zelf wil weten hoe zijn werkdruk en stress in elkaar zit.
Zo pak je het aan
- Vul een online een test in of gebruik de checklist signalen van werkdruk en werkplezier. De links vind je hieronder bij ‘meer weten’.
- Bespreek de resultaten van je test eens met een vriend(in), collega of je leidinggevende. Erover vertellen lucht vaak op en wie weet kunnen de anderen met je mee zoeken naar een oplossing.
- Even invullen is snel gedaan, maar om er echt iets mee te doen is moed nodig. Heb jij het lef om de problemen aan te pakken? Je gewoontes te veranderen en/of jezelf te gaan ontwikkelen?
- Je hebt altijd een keus. Wie heel erg last heeft van werkdruk, vergeet dat soms. En soms zijn de keuzes niet prettig. Wat kan jij in jouw situatie kiezen?
- Met je problemen aan de slag gaan kost vaak energie. En wie last heeft van stress vergeet soms wat er allemaal wel goed gaat. Ga ook met positiviteit aan de slag. Leg bijvoorbeeld een plezierdagboek aan. Schrijf aan het eind van de dag 1 kleine gebeurtenis die maakt dat je dankbaar, trots, vol energie of blij bent. Lees je dagboek in moeilijke tijden eens door en herleef de mooie momenten.
Meer weten
- In de ‘checklist signalen van werkdruk en werkplezier’ vind je signalen van werkdruk, stress en werkplezier. Je kunt de checklist printen en invullen. Zie je teveel signalen van werkdruk en stress en te weinig van werkplezier? Ga dan aan de slag met de oplossingen uit deze arbocatalogus.
- Wil je weten hoe hoog je werkdruk en stress is? Op de site van Mind vind je informatie over mentale weerbaarheid, werkdruk en meerdere stresstesten. Zo kun je je signalen en veroorzakers van werkdruk aangeven. Op de site vind je ook tips en oefeningen, bijvoorbeeld rond assertiviteit, denkgewoonten en timemanagement.
- Wil je weten waar de werkdruk vandaan komt en tips hebben hoe je dit bespreekbaar maakt met het management? Raadpleeg het www.inpreventie.nl/werkdrukkompas.
- Wil je het gesprek met je leidinggevende over je werkdruk eerst oefenen? Kijk eens bij deze gespreksimulatie.
- Er zijn ook apps rond werkdruk en stress beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld eens bij de mindfulness coach van VGZ of ‘zorg voor minder stress’ die in de GGZ werd ontwikkeld.
Wat levert het op
De tests op internet kunnen je zicht op je eigen werkdruk en stress geven. Wie weet vormt het voor jou de start om je werkdruk aan te pakken op weg naar minder werkstress, een gezonde werkdruk en meer plezier in je werk!