Handleiding werkplekinstelling
Voor gezond beeldschermwerk is een ergonomisch ingerichte werkplek de basis. Daarna is het belangrijk om je werkplek in te stellen op grond van je lichaamsafmetingen en het soort werk dat je doet. Dit doe je stap voor stap:
- eerst je stoel,
- dan je bureau
- en tot slot je beeldscherm, toetsenbord, muis en evt. concepthouder.
In de handleiding wordt met behulp van tekeningen uitgelegd hoe je dit precies kunt doen. Bij ‘meer weten’ kun je de handleiding downloaden.
Voor wie
Voor iedereen die bij een architectenbureau met een beeldscherm werkt.
Normen
Medewerkers moeten voorgelicht worden over de risico’s van hun werk en de maatregelen die genomen zijn om die risico’s tegen te gaan.
Arbowet Artikel 8 Voorlichting en onderricht
Zo pak je het aan
Leidinggevende
- Breng de handleiding onder de aandacht van je medewerkers
- Besteed extra aandacht aan nieuwe medewerkers. Begeleid hen bij het juist instellen van hun werkplek en raadpleeg de preventiemedewerker beeldschermwerk.
Medewerker
- Neem de moeite om je werkplek goed in te stellen, juist ook op een flexwerkplek. Het kost minder tijd dan je denkt en je zult er profijt van hebben: je lichaam wordt minder moe van je werk en je hebt minder kans op klachten.
- In een werkplekpaspoort of je telefoon noteer je alle belangrijke maten van je werkplek. Het is handig deze in je telefoon bij de hand te hebben.
- Lukt het je even niet om je werkplek in te stellen zoals jij het wil? Neem dan contact op met de preventiemedewerker beeldschermwerk of een arboadviseur.
Meer weten
- Ga naar de Handleiding werkplekinstelling.
- Voor het noteren van de optimale werkhoogtes kun je gebruik van het werkplekpaspoort.
- Raadpleeg de instructievideo van Tigra: In 4 stappen je werkplek instellen.
- Overzicht van de Ergonomische eisen voor de werkplek zijn er ten aanzien van de stoel, kantoortafel, beeldscherm, toetsenbord, muis en voetensteunvlak.
Wat levert het op
Een goed ingestelde werkplek betekent minder kans op gezondheidsklachten.