Meten van KANS (Klachten Aan Nek en Schouders)

Beschrijving
Hoeveel mensen bij u op het bureau hebben KANS-klachten en hoeveel medewerkers lopen er een groot risico deze te krijgen? Vaak heeft u wel een idee, maar weet u het niet precies.
Met de checklist Beeldschermwerk kunt u signaleren of er risicofactoren voor KANS binnen het bureau aanwezig zijn. Er is een versie voor medewerkers en een voor leidinggevenden c.q architectenbureaus.

De checklist geeft per persoon, per afdeling of voor het hele bureau inzicht in:

  • de mate van KANS;
  • de belangrijkste risicofactoren;
  • tips ter vermindering van KANS klachten en/of risicofactoren.
Voor wie?
Voor leidinggevenden die het beeldschermwerk van hun medewerkers gezond willen houden en voor medewerkers die zelf hun eigen beeldschermwerk gezond willen houden.
 

Normen
Als werkgever moet u regelmatig een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) uitvoeren. U kunt de checklist gebruiken om de risico’s van KANS te meten.
Daarnaast moet u als werkgever medewerkers voorlichten over de risico’s van hun werk en de maatregelen die genomen zijn om die risico’s tegen te gaan.
Arbowet artikel 3Arbowet artikel 5Arbowet artikel 8.

Tips
Voor medewerker(s):

  • Neem de tijd om de checklist zorgvuldig in te vullen, zodat u inzicht krijgt in de knelpunten van uw eigen werksituatie. U ontvangt daarna persoonlijke tips om verbeteringen uit te voeren.
  • Draag zelf bij aan het voorkomen van RSI door voldoende (korte) pauzemomenten te nemen, houding en beweging af te wisselen, uw werkplek juist in te stellen en de hulpmiddelen goed te gebruiken.
  • Werk actief mee aan voorlichting en instructie. Bespreek ongezonde situaties op tijd en vraag advies aan uw leidinggevende.
  • Ongezonde werkdruk vergroot de kans op het krijgen van RSI klachten in sterke mate. Wilt u uw werkdruk ook meten, kijk dan bij de maatregel meten van werkdruk.

Voor leidinggevende(n):

  • De checklist kunt u combineren met een PMO (Periodiek Medisch Onderzoek), MMO (Medewerkers Motivatie Onderzoek), MTO (Medewerkers Tevredenheids Onderzoek), RI&E (Risico-Inventarisatie- en Evaluatie) of vitaliteitsonderzoek. Met zo’n combinatie bespaart u de organisatie tijd en geld.
  • Leg aan uw medewerkers uit hoe en waarom ze op een gezonde manier hun beeldschermwerk kunnen uitoefenen.
  • Spreek uw medewerkers aan op ongezond gedrag. Let hierbij vooral op voldoende (korte) pauzemomenten, afwisseling van houding en beweging en een juist gebruik van de werkplek.
  • Ongezonde werkdruk vergroot de kans op het krijgen van RSI- klachten in sterke mate. Wilt u de werkdruk van uw medewerkers ook meten, kijk dan eens bij de maatregel meten van werkdruk.
  • Leid een van uw medewerkers op tot preventiemedewerker beeldschermwerk.
  • Schakel de arbodienst in voor advies, onderzoek naar arbeidsomstandigheden, voorlichting en instructie en overleg over arbobeleid.
Meer weten?
Om te bepalen of u het risico loopt om RSI te krijgen, is er de checklist beeldschermwerk voor medewerkers. En om de risicofactoren voor het hele bedrijf te bepalen, kunt u de checklist beeldschermwerk voor bureaus gebruiken.
 
Wat levert het op?
De checklists meten, zowel voor het hele bureau als voor de individuele medewerker, de ervaren werkbelasting en de mate waarin RSI voorkomt en geven een aantal verbeterpunten.
De checklists kunnen daarmee een goed startpunt vormen voor gezonder beeldschermwerk.