De Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid zzp’ers
24-09-2024
Bron: Belastingdienst, Rijksoverheid
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die zzp’ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren (werk dat eigenlijk in loondienstvorm plaatsvindt) boetes en naheffingen kunnen krijgen. Er geldt een overgangsperiode van één jaar zonder vergrijpboetes, mits bedrijven aantonen dat ze stappen ondernemen tegen schijnzelfstandigheid. Het kabinet wil hiermee meer zekerheid op de arbeidsmarkt creëren.
Daarnaast worden maatregelen genomen zoals het verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en het afbouwen van de zelfstandigenaftrek.
Modelovereenkomsten
Een belangrijk aspect van deze veranderingen is het afschaffen van de modelovereenkomsten. Voorheen konden bedrijven en zzp’ers gebruik maken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten om duidelijk te maken dat de ingehuurde zzp’er niet in loondienst was. Deze overeenkomsten boden een vorm van zekerheid vooraf over de arbeidsrelatie.
Het kabinet heeft echter besloten dat deze modelovereenkomsten niet langer houdbaar zijn, omdat ze onvoldoende duidelijkheid geven over de daadwerkelijke aard van de werkrelatie. Het werkelijke verschil tussen een zzp’er en een werknemer hangt af van de praktijk, zoals de manier waarop het werk wordt uitgevoerd en de mate van gezag en toezicht van de opdrachtgever. Dit betekent dat wat in het contract staat, minder relevant is dan hoe het werk in de praktijk wordt georganiseerd. Daarom kunnen modelovereenkomsten geen garantie meer bieden over het werken buiten dienstverband.
De Belastingdienst zal lopende modelovereenkomsten blijven respecteren tot hun einddatum, maar er worden geen nieuwe goedgekeurd. Hierdoor moeten bedrijven en zelfstandigen zelf beoordelen of hun werkrelaties voldoen aan de regels, zonder te vertrouwen op modelovereenkomsten.
Voorbereiding op de nieuwe regels
Om bedrijven en zzp’ers voor te bereiden op de strengere handhaving en het afschaffen van de modelovereenkomsten, blijft de Belastingdienst actief informatie en ondersteuning bieden. Dit gebeurt onder andere via webinars, informatiesessies en gesprekken met brancheorganisaties en fiscaal dienstverleners. Ook wordt benadrukt dat de regels rond gezag en uurtarieven verder verduidelijkt zullen worden in een wetsvoorstel, zodat werkgevers en werkenden beter weten wanneer er sprake is van een dienstverband.
Met deze maatregelen wil het kabinet schijnzelfstandigheid beter bestrijden en ervoor zorgen dat werkenden de juiste rechten en bescherming krijgen die passen bij hun werkrelatie.
Bronnen:
Vanaf 6 september 2024 geen nieuwe modelovereenkomsten meer (belastingdienst.nl)
Schijnzelfstandigheid en wet DBA | Belastingdienst
Vanaf 1 januari 2025 volledige handhaving op schijnzelfstandigheid | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl