Werknemersreis 3: werkplezier
De kop is er af, de onboarding is afgerond en werknemer en werknemer zijn verbonden in een dienstverband. Hoe zorg je ervoor dat de werkrelatie duurzaam blijft?
Waar gaat het om in deze fase?
Zowel voor werkgevers als werknemers is werkplezier van groot belang, denk daarbij ook aan een sociaal veilige werkomgeving, een goede werk-privé balans. Hieronder staan een aantal tips.
- Netwerken: Neem deel aan industrie-evenementen, conferenties en seminars om je netwerk uit te breiden.
Maak gebruik van sociale media platforms zoals LinkedIn om contact te leggen met professionals in de architectuur. - Werk-privé balans: Bewaak je werk-privébalans om burn-out te voorkomen.
Stel duidelijke grenzen en neem regelmatig tijd voor ontspanning. Maak afspraken over werkdruk (zie de cao, de RI&E en Arbocatalogus). Thuiswerken kan helpen voor een betere werk-privé balans.
Voor oudere werknemers biedt de cao taakverlichting voorafgaand de pensioengerechtigde leeftijd. - Medezeggenschap: Regel dit! Het betreft de invloed die werknemers hebben op bureaubesluiten die het personeel betreffen. Er is een vorm voor elke bureaugrootte.
Voor oudere werknemers biedt de cao taakverlichting voorafgaand de pensioengerechtigde leeftijd. - Sociale veiligheid: Dé meest bepalende factor voor het succes van een team.
Een sociaal veilige werkomgeving is meer dan een omgeving zonder ongewenst gedrag. Het is een omgeving waarin werkenden respectvol met elkaar kunnen omgaan, zichzelf kunnen zijn, fysiek en mentaal gezond zijn, fouten mogen maken, hun vakmanschap optimaal kunnen inbrengen in betekenisvol werk. Het betekent ook integer gedrag stimuleren en het mogelijk maken van juiste handelingen. (Zie de gedragscode ongewenst gedrag en de abonnementsoptie vertrouwenspersoon.) - Ergonomie, beweging en pauzes: Creëer een fysiek veilige omgeving en een ergonomische werkplek om fysieke belasting te verminderen. Investeer in een comfortabele stoel, verstelbaar bureau en goede verlichting. Onderbreek lange periodes van zitten met korte pauzes. Sta op, stretch en beweeg regelmatig om fysieke en mentale vermoeidheid te verminderen.
Waar vind je hierover informatie?
Elders op de website vind je de voor deze fase relevante informatie:
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
- Arbocatalogus Architecten (beeldschermwerk, werkdruk, ongewenst gedrag)
- Cao voor architectenbureaus, daaruit vooral:
cao-artikel 3 Medezeggenschap en bijlage 1
cao-artikel 13 Overwerk en bijlage 6 code of conduct overwerk
cao-artikel 29 Taakverlichting
hoofdstuk ontwikkeling (toelichting en cao-artikelen)
hoofdstuk gezondheid/Arbo (toelichting en cao-artikelen)
Voor handige downloads ga naar:
- HR-tools/tools voor werkplezier (info medezeggenschap, thuiswerkovereenkomst, gedragscode en handreikingen tegen ongewenst gedrag)