Werknemersreis 6: eind dienstverband

Of het tijdelijke contract eindigt of een vast dienstverband tot een einde komt, er zijn een aantal zaken waar je als werknemer en werkgever rekening mee moet houden.

Waar gaat het om in deze fase?
Je hebt verschillende manieren waarop een contract eindigt, namelijk:

1.     Een contract wordt in de proeftijd gestopt door de werkgever;
2.     Een contract wordt in de proeftijd gestopt door de werknemer;
3.     Een contract voor bepaalde tijd wordt niet verlengd door de werkgever;
4.     Een contract voor bepaalde tijd wordt niet verlengd door de werknemer;
5.     Een vast contract wordt opgezegd door de werkgever;
6.     Een vast contract wordt opgezegd door de werknemer;
7.     Een contract eindigt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Een aantal zaken zijn van belang bij beëindiging:

  • Ben ik als werkgever verplicht me te houden aan een aanzegtermijn?
    In veel gevallen heeft de werkgever de verplichting een contract voor bepaalde tijd een maand van tevoren aan te zeggen, de cao verwijst in artikel 14 naar artikel 7:668 uit het Burgerlijk Wetboek. Afwijkingen op de aanzegtermijn zijn hier dan ook te vinden.

  • Wanneer krijgt de werknemer transitievergoeding? 
    In een aantal gevallen heeft de werknemer bij het beëindigen van het contract recht op een transitievergoeding. Dit is het geval als de werkgever het contract stopt, bijvoorbeeld doordat het contract door de werkgever wordt opgezegd, ontbonden wordt via de rechter of als het tijdelijk contract niet door de werkgever wordt verlengd.  

  • Mijn werknemer gaat met pensioen, en nu?
    Zoals in de cao beschreven start het pensioen op de eerste dag van de maand waarin de werknemer 67 jaar wordt. De werknemer kan zijn pensioen ook eerder of later in laten gaan. Het is aan de werknemer de werkgever hierover te informeren. Mocht de werknemer willen doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd dan is dit mogelijk. De werkgever kan de werknemer dan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden aangezien de voorgaande overeenkomst van rechtswege is beëindigd na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd (dit kan voor maximaal zes contracten in vier jaar). Als de werknemer eerder dan de pensioengerechtigde leeftijd wil stoppen: neem dan bijtijds (zes maanden of langer) voor de gewenste datum contact op met het pensioenfonds voor architectenbureaus voor de mogelijkheden en maak ook ruim van tevoren duidelijke afspraken met uw werkgever.

Waar vind je hierover informatie?

Voor handige downloads ga naar: